Etetés

2013.03.12. 21:00

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy az előző posztomban szinonimaként használtam a tehén és a boci szavakat. Ez egy rossz szokás, melytől a jövőben sem tervezek megválni, így kérek mindenkit ennek figyelembevételére! Mert hát ugye nem minden boci, ami tehén... (Vagy de mégis) Szóval ha valakiben ez megrökönyödést vált ki (netán megállna a fejlődésben), használja a másik értelemben! Mert a bocikat nem fejjük, csak a teheneket, és a bocik azok pici tehenek, és nem pedig olyan 1200 kilósak. És itt el is érkeztünk a mai témához, mert ezt a tömeget bizony táplálni kell ahhoz, hogy mozgásban legyen, és végtermékként valami fehéret és sokkal folyékonyabb halmazállapotút (megfelelő minőségben) is tudjon produkálni (alias tejcsi), szóval hogy működjön a boci, bármily meglepő is, de ennie kell! Ezt többféleképpen is megteheti:
A) Megetetjük
B) Legelészik magától
C) Megetetjük (jah, ez már volt)
Szóval fejés után következik egy etetés, ahol többek között vitaminokat, és kalciumot valamit magnéziumot is kapnak a foltosok (és persze az egyszínűk is). Ezeket egy erre a célra betonból kiöntött vályúba szórjuk, és innen falják be a kis mohók. Ha ezzel is megvolnánk, kizavarjuk őket a hatalmas domboldal egy elkerített részére (mert a 100 hektár bizony elég nagy, és sok részre lehet osztani, és van is osztva), és ott csipegetnek legelésznek... Napközben aztán elkészítjük nekik az uzsonnát, ami csekélyke, bő 1 tonna körüli élelemmennyiség, melyet egy hatalmas gép darál/kever nekik össze, van ebben vitamin, meg mindenféle széna-szalma (a legtöbbnek még magyarul sem tudom a nevét), és ezt kiszórjuk egy másik etető-részlegbe, amelyre már egy csövet is le tudunk hajtani, hogy a bocik ne emelgessék kajálás közben túlzottan a fejüket (biztosan ennél komolyabb funkcionalitással is rendelkezik amúgy)... Ha ezzel is megvolnánk, akkor jön az esti fejés, mely a már előző bejegyzésben is vázolt módon zajlik.
Az előző poszt után rémült ismerősök segélycsomagokat küldtek és gyűjtéseket szerveztek, de erre nincs szükség, jól vagyok, még nem trafált telibe egy boci sem a fejőaknában, szóval keep calm and be a cow! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dairy-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr635140362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása